Adjiedj Bakas stikstofcrisis

Trendwatcher Adjiedj Bakas: “Stikstofcrisis en energiecrisis zijn in één klap op te lossen!”

Bakas ziet toekomst voor Nederland als gas-reus en voedsel-reus dankzij boeren.

Trendwatcher Adjiedj Bakas: “Stikstofcrisis en energiecrisis zijn in één klap op te lossen!”

“Dit najaar breekt er wereldwijd een voedselcrisis uit,” verwacht trendwatcher Adjiedj Bakas. “Nederland is een reus als voedselproducent dankzij onze boeren. Om onze eigen bevolking te voeden moeten we onze boeren koesteren. En onze grote voedselexporten geven ons een sterke geopolitieke positie. Dus boeren moeten we koesteren en niet wegpesten,” zegt de trendwatcher wiens grootouders boeren waren. “Voor veel mensen breekt straks een nieuwe hongerwinter aan. Nederland kan voor hen het verschil maken en daar veel voor terugkrijgen”. Tegelijkertijd dreigt ons land meegezogen te worden in een energiecrisis, waardoor een onaangename winter dreigt met energie-blackouts en gas op rantsoen voor burgers en bedrijven.

De oplossing

Bakas ziet een uitweg. “Van de mest van al het vee van onze boeren, kan door vergisting biogas gemaakt worden. Dat levert evenveel gas op als de bekende gasbel in Slochteren. Nederland kan zo weer een gas-reus worden, net als vroeger. We kunnen dan ons eigen land ongelimiteerd van gas voorzien en daarnaast veel gas exporteren. Door de mest van koeien, varkens, kippen en ander vee te vergisten ontstaat schoon biogas, waarmee ook direct een uitweg uit de stikstofcrisis gevonden kan worden. Ik zag in Amerika ook al een plan om de ontlasting van Newyorkers te vergisten tot biogas voor de stad. Dat is nog toekomstmuziek , maar laten we ons uit de stikstofcrisis innoveren en weer een gas-reus worden. Wij zijn in Europa een goed testlab voor nieuwigheden. Als alle Europese boeren ons navolgen zijn we weer trendsetters.

“Ik zag op het Chinese platteland al dat boeren van mest biogas maken dat ze leveren aan de dorpen. Niks energieschaarste, juist een overvloed aan energie. Ook in ons land gebeurt dat op enkele plekken, maar als we mestvergisting grootschalig gaan organiseren, ontstaat het nieuwe Slochteren. Hoe werkt mestvergisting? Bakas, die onlangs met plattelandswethouder Shah Sheikkariem het boek Vitaal Platteland uitbracht, vertelt: “In ons land wordt gebruik gemaakt van co-vergisting. Dat betekent dat organisch materiaal wordt gebruikt als katalysator voor de productie van methaangas uit dierlijke mest. Het organisch materiaal wordt simpelweg bijgemengd. De beste katalysator is dierlijk vet uit slachterijen, maar ook bermgras, afgekeurde partijen graan en tuinafval presteren prima. Zo ontstaat uit afval biogas.”

In Brabant levert een melkveebedrijf nu al biogas dat op deze manier gemaakt is, aan Sint-Anthonis en Oploo, twee dorpen in de buurt van Cuijk. Daar hoeven de burgers niet te vrezen voor koude huizen in de komende winter. Ook bedrijven kunnen gewoon door draaien. Er zijn in ons land meer kleinschalige voorbeelden van mestvergisting op deze manier. “Maar dat is klein bier,” zegt Bakas. “Als we dit nationaal aanpakken, bottom-up, met gebruikmaking van de blockchaintechnologie, worden we weer net zo’n grote gasproducent als ten tijde van Slochteren. De boeren kunnen samen het nieuwe Slochteren gaan vormen, waardoor energiezekerheid en voedselzekerheid gegarandeerd kunnen worden tot in de lengte van jaren. Alle stikstof is dan ook mee vergist en foetsie!”

Kanttekeningen

Bakas waarschuwt. “Helaas wordt hier soms mee gefraudeerd doordat het organisch materiaal wordt vervuild met afgewerkte motorolie, drugsafval en chemisch afval. Deze vervuiling komt dan via het digestaat weer terug op onze akkers en dat kan natuurlijk niet. De overheid heeft daarom (voorlopig terecht) besloten dat in geval vergunning wordt verleend voor een vergister, het organisch materiaal van het eigen bedrijf moet komen en ook het digestaat mag alleen op het eigen bedrijf worden uitgereden. Daarmee wordt de vergistingscapaciteit enorm beperkt. Als we de fraude kunnen oplossen middels een waterdicht compliance systeem, dan kunnen we heel Nederland van groen gas voorzien, zijn we onafhankelijk van buitenlandse toeleveranciers, hebben we voldoende kunstmestvervanger (digestaat). Voedselzekerheid en energiezekerheid en een mooi verdienmodel voor boeren, terwijl en passant zo ook de stikstofcrisis wordt opgelost.”

Bakas vindt dat dit idee dat stikstofcrisis en energiecrisis in een keer oplost, subiet door Johan Remkes opgepakt moet worden, om zo de mensen in het land te ontbozen en weer hoop en troost te brengen. “We moeten uit de negatieve spiraal van decadentie komen en gaan werken aan de economie van het geluk, oftewel de Happynomie.”

Over Adjiedj Bakas

Hij is een veelgevraagd spreker in de food & agro branche en verkocht al meer dan 1 miljoen boeken. Hij geldt als ’visionair des vaderlands’ ( Telegraaf), ‘trendwatcher des vaderlands’ (NRC Handelsblad), ‘vooruitblikkoning’ (Volkskrant). Bekijk hier zijn complete achtergrond en het contactformulier.

Adjiedj Bakas
Adjiedj Bakas
Adjiedj Bakas is een bekende trendwatcher. Hij is breed inzetbaar en spreekt over thema's als technologie, voeding, overheid, zorg, arbeidsmarkt, mobiliteit en onderwijs.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en ontvang gemiddeld 1 keer per maand nieuws rond onze sprekers, artikelen, informatie over gratis webinars en over leuke acties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Logo van De Spreker

© 2024 deSpreker.nl | Cookiebeleid | Privacybeleid