Logo van De Spreker
4 tips om je hoofd (snel) weer op te laden

4 tips om je hoofd (snel) weer op te laden

Dat onze hersenen niet zijn gemaakt om non-stop door te gaan, zonder enige vorm van rust, lijkt mij logisch. De uitdaging van deze tijd is dat we tegenwoordig tijdens een pauze, niet een rustmoment hebben, maar puur onze aandacht verleggen naar iets anders of leukers.

4 tips om je hoofd (snel) weer op te laden

Dat onze hersenen niet zijn gemaakt om non-stop door te gaan, zonder enige vorm van rust, lijkt mij logisch. De uitdaging van deze tijd is dat we tegenwoordig tijdens een pauze, niet een rustmoment hebben, maar puur onze aandacht verleggen naar iets anders (leukers). In dit blog bespreekt Mark Tigchelaar de mogelijkheden om dit probleem op te lossen.

Voorbeeld: na een aantal e-mails te hebben beantwoord, kijken we even op Instagram of LinkedIn. Het voelt als ontspanning, maar stiekem zijn onze herenen hierdoor continu aan het werk. Niet zo gek dat we aan het einde van de dag uitgeput zijn.

Als je dips in je productiviteit wilt voorkomen én aan het einde van je dag nog energie over wilt hebben, is belangrijk om regelmatig korte ‘buutvrij’ momenten in te bouwen in je dag. Regelmatig is dit geval: elk uur. En dit is hoe een goede pauze er voor ons hoofd uitziet:

1. Ga staan en beweeg. Zoals Erik Scherder het mooi verwoord: zitten is het nieuwe roken. Ga een kop koffie halen, naar de toilet of doe wat simpele fysieke oefeningen: lunches, squats etc.

2. Drink wat water. Wanneer we niet voldoende hydrateren verlopen verschillende processen in ons lichaam slomer. Als ik full focus aan het werk ben, kan ik nog wel eens vergeten om wat te drinken. Een mooi onderdeel van je pauze is dan ook om even wat water te drinken.

3. Bewust ademhalen. Ik neem aan dat je gewoon blijft ademhalen wanneer je aan het werk bent, maar onze ademhaling kan wel wat oppervlakkiger worden wanneer we ons inspannen. Dit verhoogt (onnodig) de stresshormonen in ons lichaam. Haal tijdens je pauze een paar keer bewust adem. Dat valt niemand op, werkt wel.

4. Het belangrijkste: neem tijdens je pauze geen nieuwe kennis tot je. Een pauze, is pas een pauze voor je hoofd als je dit zonder je telefoon of computer doet. Duur van de pauze: 5 – 10 minuten.

Elk uur 5 a 10 minuten pauzeren, klinkt veel. En dat is het ook. Maar na 50-55 minuten daalt onze concentratie aanzienlijk. Als je dan langer doorwerkt komt er 1) niet zo veel meer uit je handen, en 2) ga je interen, waardoor alles meer energie gaat kosten.

Het is veel effectiever om op dat moment even te stoppen, echt op te laden, om vervolgens weer door te gaan.

Mark Tigchelaar
Mark Tigchelaar
Gedragspsycholoog Mark Tigchelaar heeft zich gespecialiseerd in focus, om ons weerbaarder te maken tegen afleiding. Op basis van jarenlang onderzoek naar de werking van het brein heeft hij een methode ontwikkeld. Met als resultaat: je krijgt meer gedaan, ervaart minder stress en kan meer de diepte induiken. Zijn methode geeft rust, overzicht en controle.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en ontvang gemiddeld 1 keer per maand nieuws rond onze sprekers, artikelen, informatie over gratis webinars en over leuke acties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Logo van De Spreker

© 2024 deSpreker.nl | Cookiebeleid | Privacybeleid