Mariska Fissette

Back to work

Wat als we je vertellen dat het mogelijk is om het vakantiegevoel vast te houden tijdens je werk? Als spreker en gedragspsycholoog met expertise in werkgeluk, duurzame inzetbaarheid en welzijn, deelt Mariska Fissette graag een aantal tips.

Vakantie voorbij? Zo houd je de ontspanning vast op je werk

Terug van vakantie. Je voelt je uitgerust, hebt veel tijd buiten doorgebracht, je slaapt beter, eet gezonder en je hebt eindelijk weer een boek gelezen. Wat voelt dat ontspannen! Je neemt je voor om dit allemaal vast te houden na je vakantie. Dat gaat een week of twee goed, maar in een mum van tijd word je toch weer geleefd. Je inbox is ontploft, de agenda staat weer vol en ook thuis voel je spanning. Wat lijkt die heerlijke vakantie ineens ver weg.

De zomer zit er bijna op en massaal keren we terug naar onze werkplekken. Voor velen is dit een uitdagende overgang; de ontspannen vakantiedagen maken plaats voor volle agenda’s en eindeloze to-do lijsten. Maar wat als ik je vertel dat het mogelijk is om dat vakantiegevoel vast te houden? Als spreker en gedragspsycholoog met expertise in werkgeluk, duurzame inzetbaarheid en welzijn, deel ik graag mijn inzichten.

1. Neem de tijd voor reflectie

Neem een moment om te reflecteren op je vakantie. Wat heb je geleerd over jezelf? Wat gaf je energie? En welk gedrag zorgt ervoor dat je meer ontspant? Door deze inzichten mee te nemen in je werkdag, kun je bewuste keuzes maken die bijdragen aan je werkgeluk.

Wat mij helpt, is om iedere maandagochtend de dag te starten met een reflectiemoment. Nog voor ik mijn appjes en mail heb geopend, sta ik stil bij de drie dingen die ik deze week belangrijk wil maken en hoe ik dat ga doen. Dat maakt het makkelijker om je gedrag vol te houden.

2. Plan regelmatige rustmomenten

Rust nemen is cruciaal voor je productiviteit en welzijn. En hoewel rust nemen fijn klinkt, blijkt dit een van de grootste uitdagingen voor veel mensen. Er is immers altijd iets te doen. Plan daarom regelmatig korte pauzes tijdens je werkdag. Ik noem dat ‘dijkjes bouwen’. Dit kunnen eenvoudige ademhalingsoefeningen zijn, een korte wandeling of simpelweg even niets doen. Deze kleine momenten van rust kunnen een groot verschil maken in je energieniveau en focus.

Tip: plan eerst je ontspanningsmomenten en daarna pas alle andere to-do’s. Oftewel, prioriteer zelfzorg.

3. Creëer tijd voor alleen zijn

Veel mensen voelen zich overprikkeld aan het einde van de dag. Zowel offline als online komen er veel vragen, verzoekjes en informatie van anderen binnen. Connectie met anderen is belangrijk, maar minstens zo belangrijk is het om ook alleen te zijn (zonder scherm). Maak hier tijd voor. Ga eens alleen het bos in, zonder telefoon. Ik heb blokken in mijn agenda waarop ik niet gestoord word; mail uit, telefoon uit en out of office reply aan. Heerlijk. Ook in mijn privéleven doe ik dit regelmatig, avonden voor mezelf, zonder scherm. Alleen zijn helpt je om je gedachten te ordenen en beter naar je intuïtie te luisteren, waardoor je ervaart wat je lichaam en geest werkelijk nodig hebben.

4. Zorg goed voor je lichaam en geest

Je lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zit je lekker in je lijf, dan voel je je mentaal ook fitter. Ook hier kun je weer aan het begin van de week bij stilstaan: hoe zorg ik deze week goed voor mijn lichaam? En welke acties heb ik dan te nemen? Wil je graag vaker naar buiten, gezondere maaltijden maken of vaker een meditatiemoment nemen? Maak deze acties klein. Hoe concreter, hoe beter. Dat maakt de kans dat je het daadwerkelijk gaat doen, en volhoudt, groter.

5. Focus op langdurig welzijn

Langdurig welzijn betekent dat je niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst productief en gezond kunt blijven werken. Investeer in jezelf door bijvoorbeeld een cursus te volgen, een mentor te zoeken of simpelweg meer aandacht te besteden aan je fysieke en mentale gezondheid. Denk aan de lange termijn en wat je nodig hebt om langdurig succesvol en gelukkig te zijn, privé en in je werk. Stel daar een doel op en breek het doel op in kleine, haalbare acties. Herhaal het gedrag voor langere tijd, want het duurt even voordat nieuw gedrag een gewoonte wordt.

Conclusie

Het verhaal van de vakantie die ver weg lijkt, is herkenbaar voor veel van ons. Maar met deze tips kun je die ontspanning doorzetten en het meer onderdeel van je leven maken.

Meer weten over hoe je rust kan pakken?

In de lezingen van Mariska spreekt zij over onderwerpen als, betrokkenheid verhogen, goed genoeg voelen en je hart volgen. Bekijk hier het profiel van Mariska Fissette en kom meer te weten over haar expertise en achtergrond.

Mariska Fissette
Mariska Fissette
Mariska is een ervaren psycholoog (MSc.) met ruim tien jaar ervaring als trainer en coach. Ze heeft talloze professionals opgeleid en is auteur van 'De Work-Life Revolutie'. Ze inspireert haar publiek om bewuste keuzes te maken die leiden tot een rijker en betekenisvoller leven.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en ontvang gemiddeld 1 keer per maand nieuws rond onze sprekers, artikelen, informatie over gratis webinars en over leuke acties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Logo van De Spreker

© 2024 deSpreker.nl | Cookiebeleid | Privacybeleid